Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osiguranje u prometu

Protiv zakona na štetu osiguranika i oni koji su ga s Linićem pisali

'02.10.2011., Vrgorac - Autocesta A1 nakon ulaza u Vrgorcu, u pravcu Zagreba, kod vijadukta Kokorici. Ilustracija. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
Ivo Čagalj/PIXSELL
25.10.2012.
u 20:00

HUO kaže da nacrt zakona nije usklađen s pravnim uređenjem RH, s europskom pravnom stečevinom...

Protiv prijedloga Zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji gura Ministarstvo financija, o čemu je Večernji list prvi pisao i upozorio da se ide na ruku Agramu, a na štetu osiguranicima, ustao je i Hrvatski ured za osiguranja, ali i Institut za osiguranja. Iako je Institut zakon radio zajedno s Ministarstvom financija, sad ga se odrekao jer je ministarstvo od 165 njihovih prijedloga prihvatilo samo 20 članaka.

Budući da zakon ne podržava ni HUO, krovna osiguravateljska udruga, ni Institut za osiguranja, nameće se pitanje zašto se ministar financija Slavko Linić i dalje zalaže za taj zakon koji odgovara Agramu u vlasništvu Dubravka Grgića. HUO je ocijenio da je riječ o tekstu koji nije usklađen s pozitivnim pravnim uređenjem RH, s europskom pravnom stečevinom te s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

– Usvajanjem ovakvog zakona ugrozila bi se pravna pozicija i zaštita oštećenih osoba i osiguranika u obveznim osiguranjima u prometu, ali i dovela u pitanje određena ustavna prava, regulatorni okvir, sigurnost i održivost poslovanja društva za osiguranje – pišu HUO-ovci. Nadalje, navode da se u prijedlogu zakona nalaze rješenja upitne ustavnosti kojima se diferenciraju građani RH u pogledu prava na ostvarivanje naknade štete i prava na jednaku visinu odštete kroz uspostavu dualizma u naknadi štete.

Upravni odbor HUO-a upozorio je i na pravnu i logičku neutemeljenost ukidanja tog tijela novim zakonom. Institut za osiguranja povukao je pak svoj prijedlog novog ZOOP-a te zamolio Ministarstvo financija da ne koristi izvorne odredbe iz njihova prijedloga kako bi se otklonio svaki doprinos u izradi tog zakona budući da on sada koncepcijski nije u skladu s motivima Instituta u uključivanje u izradu tog zakona, piše u priopćenju Instituta za osiguranje.

Institut smatra da se novim zakonom neće smanjiti broj sudskih postupaka niti poboljšati položaj žrtava u prometu...

>>Agram u Ministarstvo financija progurao svoj prijedlog zakona?

Komentara 1

PN
Prpić.Nino
06:42 26.10.2012.

Već sada imate na cestama ogromno neregistrirani automobila jer je obavezno osiguranje preskupo u odnosu što daje! Ja već trideset pet godina uplačujem osiguramnje a nisam nikada nikome niti ogrebao auto! I iako imam bonus 50% nepošteno je da takvi kao ja moraju plačati kao ostali koji su bonus dobili preko veze i svake godine razbiju po jedan auto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije